dragoste

Dragoste la Divan…

Salutări tuturor!

Doar nu credeaţi că anul ăsta va fi unul lipsit de Divan! Ei bine, clar nu este şi mai mult decât atât, tema ediţiei din această vară e universală – ne-a atins pe toţi într-un moment sau altul al vieţilor noastre, încă este prezentă zilnic sub diverse forme în existenţa noastră şi tot va mai fi atâta timp cât omul va continua să respire pe această planetă. Este vorba de dragoste. 🙂

 

Pentru neiniţiaţi

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este un proiect cultural, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”. Fiecare ediţie – prin filmele selectate, preparatele servite, concertele sau piesele de teatru prezente şi ele în program – îşi propune să ne spună câte ceva despre acea componentă balcanică a spiritului nostru. Astfel, comparându-ne cu alte popoare mai mult sau mai puţin vecine, cunoscând stilurile lor de viaţă, tradiţiile şi viziunile lor asupra lumii, ne putem cunoaşte mai bine pe noi înşine, înţelegând poate mai multe despre cum alegem să ne desfăşurăm existenţa. Filmele din acest an vor da răspunsuri la întrebarea: cum se iubeşte în Balcani?

 

dragosteFilm: Afterparty

Pentru cunoscători

Pentru mine însă, Divanul înseamnă şi altceva. 🙂 Şi asta fiindcă povestea de dragoste dintre mine şi Divan a început în 2015, adică la vreo lună după ce pusesem bazele acestui blog. Mi-a plăcut aspectul necomercial al filmelor – care pentru oameni din alte părţi ale Globului ar putea părea chiar exotic. 😀 Mi-a plăcut că nu se limitează la filme şi că aduce în discuţie şi muzica cu accente balcanice, dar şi feluri de mâncare specifice. În fine, mi-a plăcut că vorbeşte despre influenţă şi autenticitate, fiindcă popoarele din Balcani s-au influenţat reciproc în decursul timpului, dar fiecare şi-a păstrat anumite caracteristici proprii, care îi dau unicitate în rândul celorlalte.

dragosteFilm: Pe unde trece Atilla…

Dacă mă întrebaţi pe mine, sunt tare curioasă să văd ce nuanţe particulare poate căpăta o temă universală ca dragostea într-un spaţiu geografic şi cultural specific. 😀 M-am furişat, am spionat puţin şi am văzut că filmele nu prezintă doar acea dragoste în sens erotic ( deşi aceasta e majoritară 😀 ), ci şi dragostea fraternă, părintească, cea pentru divinitate şi societate şi cea de sine – toate astea în accepţiunea lui Fromm din „Arta de a iubi”. ( pe care am citit-o de curând, semn că nimic nu e întâmplător :)) )

Iar acum vă împărtăşesc ceea ce mi-a trezit mie curiozitatea – poate rezonaţi cu mine şi treceţi pe la Divan 🙂 :

  • Filmul „Burek”, o coproducţie din 2016 care evidenţiază perfect esenţa festivalului: un grup de persoane din mai multe ţări, refugiate în Grecia, care îşi învârt conversaţiile în jurul unei specialităţi culinare, burek, a cărei origine este revendicată de turci, greci, albanezi şi bulgari, dar care aparţine, evident, Balcanilor. Îl vedem împreună chiar în prima zi de Divan, pe 18 august, de la 21.30, în Centrul Vechi din Craiova, iar trailer-ul este aici.

 

  • Misterioasa piesă de teatru a celor de la Ideo Ideis, pe care o putem viziona pe 19 august, de la ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. 🙂

 

  • Concertul trupei Trio Solaar, ai cărei trei membri ne vor purta cu vioara, viola şi violoncelul lor prin istoria muzicii, de la clasicismul târziu vienez până la modernismul enescian al secolului XX. 🙂 Îi vom asculta pe 21 august, de la ora 19.00, la Portul Cultural Cetate. Iar eu abia aştept!

 

  • Filmul-şoc al ediţiei – aşa cum este numit chiar de către organizatori – „Transmania”, care a fost realizat printr-o tehnică total neobişnuită: fiecare dintre cei 15 coregizori a dat naştere unei poveşti de doar cinci minute, poveste bazată doar pe ultimul minut al celei anterioare ei. Cred că va fi prima oară când voi vedea o asemenea peliculă şi nu mai am răbdare! 😀 Dar asta se va întâmpla abia pe 22 august, de la ora 18.00, la Portul Cultural Cetate. Până atunci aruncăm o privire peste trailer-ul de aici.

 

dragoste

 

dragosteFilm: Transmania

Dragoste la Divan… în noutăţi

Anul acesta au fost selecţionate şase filme regizate de femei – un număr record pentru această categorie –  şi se află în program şi producţii cinematografice nerecomandate minorilor sub 16 ani ( căci nu orice fel de dragoste e pentru toată lumea :)) ), cum ar fi „Umiditate”, un film prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin din 2017.

dragoste

 

dragosteFilm: Umiditate

Dragoste la Divan… în cifre

Aşadar, anul acesta, dragostea reuneşte un număr record de 18 filme, dintre care 15 vor fi prezentate în premieră naţională. Toate însumează 26 de nominalizări şi 37 de premii obţinute la festivaluri internaţionale, precum cele de la Berlin, Veneţia, Locarno sau Sarajevo.

Acestea fiind spuse, ne vedem pe 18, 19 şi 20 august în Craiova, la Inspire Cinema şi în Centrul Vechi, iar de pe 21 până pe 26 august ne mutăm la Portul Cultural Cetate, nu de alta, dar ca să fim mai aproape de influenţele balcanice. 😀 Intrarea la toate filmele şi concertele din cadrul festivalului este, ca în fiecare an, liberă. Pentru că în Balcani, oamenii ştiu să împartă: mâncare, artă, dragoste, nu? Veniţi la Divan să vă convingeţi dacă e da sau nu. 😀

Programul complet este aici. Informaţii suplimentare găsiţi aici. Iar pe mine mă găsiţi pe 18 august, în Centrul Vechi, gata să încep festivalul cu râsete şi chicoteli, în spiritul comediei Burek. 🙂

„You never know if you never try…”

Dragostea cucereşte oraşul la Divan Film Festival,

Victoria


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *