totalitarisme vechi si noi

Totalitarisme vechi și noi

În răcoarea şi umezeala unei nopţi de iulie am răsfoit câteva pagini din Jurnalul Berlinez din 1938 al Marthei Bibescu, păstrător al gândurilor şi impresiilor acesteia, prilejuite de călătoria întreprinsă alături de soțul ei, George Valentin Bibescu, la Berlin.

Mi-a atras atenția o „anecdotă” pe care prințul moştenitor al Germaniei, Wilhelm, fiul împăratului Wilhelm al II-lea, le-a relatat-o soţilor Bibescu într-o seară, pe când aceştia din urmă cinau împreună cu el şi soția sa, ducesa Cecilie:

„În autobuz, un bărbat cedează locul unei femei, adresându-i-se cu <<stimată doamnă>>, cum se obişnuia în vechea Germanie. Un nazist, de față la scenă, intervine şi se aşază el pe locul oferit şi spune: <<În al Treilea Reich nu mai există stimate doamne.>>”

E limpede şi s-a mai spus că straniul regim totalitar a năruit din temelii libertatea indivizilor de a trăi conform cu propriile principii. În al Treilea Reich nu numai „stimate doamne” nu mai existau, ci nu se mai întâlnea libertatea. Iată, deci, un bun exemplu de intruziune a statului în viața oamenilor. ( Imaginați-vă cum bocancii celui de-al Treilea Reich zdrobesc nemilos libertatea micilor gesturi dintr-un autobuz! ) În fine, nu asta vreau să dezvolt, ci altceva…

…Şi anume că, deşi nazistul din anecdota prințului Wilhelm a etalat ideologia pe care o slujea, prin atitudinea lui, bărbatul care i-a oferit locul femeii a înțeles în adâncul lui absurditatea situației, răsturnarea valorilor. El ştia că gestul pe care îl intenționase era cel potrivit, simbolul unor bune maniere, al unei anume educații, în ciuda sălbăticiei nazistului.

Ei bine, din cauza unui totalitarism mult mai meschin şi viclean, care se simte la 80 de ani distanță ( cunoscut şi ca „political correctness” ), un omolog al bărbatului galant din autobuz ar fi, poate, indecis şi confuz în a-i acorda locul lui unei femei pe care ar vedea-o în picioare: „Dacă se va simți ofensată, fiindcă îi ofer locul, ea considerându-se, nu femeie, ci bărbat, neutru, non-binar sau vreo altă variantă din gama largă a gender identity?”…

Vă rog să sesizați DIFERENȚA majoră: în timp ce vechiile totalitarisme foloseau forţa şi ordinul pentru a țese conformismul şi supunerea, noul totalitarism li se strecoară oamenilor pe sub piele, le tulbură minţile, le fură raţiunea fără ca ei să-şi dea seama de ce tocmai au fost lipsiți. Şi ne vom trezi cu o mulțime de persoane fără rațiune, toți gândind şi recitând întrebări precum: „Dacă se va simți ofensată, fiindcă îi ofer locul, ea considerându-se, nu femeie, ci bărbat, neutru, non-binar sau vreo altă variantă din gama largă a gender identity?”.

Dragă Martha, ce bine că nu eşti martoră spălării pe creier! Ce fericire neştiută!…


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *