#OWR10

Sunt în juriu la #OWR10

Salutări!

Vestea cea mare a acestei primăveri nu are nimic de-a face cu alura mea de German Goddess, nici cu ipostaza mea de blogger lady şi nici măcar cu statutul meu ( dobândit anul trecut ) de debateriţă. De fapt, dacă stau mai bine să mă gândesc, vestea are o oarecare legătură cu experienţa mea de debater, căci… căci… căci… sunt în juriul liceenilor la Festivalul Internaţional de Film Documentar şi Drepturile Omului, One World Romania! 🙂 Şi n-aş putea fi mai fericită.

 

Ce înseamnă acest festival?

One World Romania sau #OWR s-a născut în 2008, la iniţiativa directorului fondator, Monika Štěpánová, după modelul Festivalului de Documentar şi Drepturile Omului One World Praga. Anul acesta, festivalul a ajuns la a zecea ediţie ( de aceea, numele lui pentru noi devine #OWR10 ), semn că ideea Monikăi s-a dezvoltat foarte frumos de-a lungul anilor. 🙂 Congrats!

În 2017, #OWR10 îşi propune să privească societatea din mai multe perspective, astfel că politicul se va îmbina cu socialul şi culturalul. Totul se va întâmpla însă sub tema ediţiei aniversare, frica, simbolizată expresiv de păpuşa rusească, matrioşka, semn că fricile se tot nasc unele pe altele şi… pot să nu se sfârşească niciodată, dacă noi nu ne încumetăm să facem ceva în sensul ăsta.

 

#OWR10

Sursa: www.oneworldromania.ro

#OWR10 îşi propune, printre altele, să trezească interesul dragostea oamenilor pentru documentare, să îi facă să fie mai preocupaţi de problemele existente în societate şi de felul în care pot să le rezolve sau să le remedieze. Sau măcar să le înţeleagă în profunzime. Adevărul e că educaţia noastră, a românilor, în spiritul filmului documentar e modestă, comparativ cu alte state europene, care chiar îl percep ca pe o sursă interesantă şi captivantă de informare. Cea mai bună parte din toată povestea asta este că One World Romania a reuşit treptat să schimbe acest lucru, deschizând ochii şi mintea românilor din ce în ce mai mult în fiecare an. 🙂

Da, ediţia de anul acesta va avea loc în perioada 13-19 martie, la Bucureşti, iar mai multe detalii despre bilete şi locaţii puteţi găsi aici.

Juriul liceenilor şi cum „am aterizat” tocmai eu în el… 😀

Spre deosebire de alte festivaluri similare, One World Romania a inclus tinerii în joc, pentru că a considerat că ideile lor, vocile lor, planurile lor sunt importante pentru comunitatea din care fac parte. Juriul liceenilor a existat pentru întâia oară acum cinci ani. La #OWR10, adică anul acesta, el este format din cinci liceeni, printre care se află şi subsemnata. 🙂 ( şi e teribil de entuziasmată de acest lucru! )

Juraţii au fost aleşi pe baza unui eseu cu tema „Frica naşte monştri. Rezistă-i!” şi vi-l las mai jos pe al meu, în speranţa că o să vă inspire şi pe voi să acţionaţi… în ciuda oricăror frici.

#OWR10

 

De ce m-am înscris în juriu? Ei bine, dintr-o dorinţă… personală, pe care îmi permit ( momentan ) să nu o fac publică. Mai ştiţi când v-am zis că trebuie păstrat misterul, nu? 🙂 Să zicem doar că voiam să cunosc mai de aproape lumea cinematografiei, iar acum am această ocazie.

Cu prilejul ăsta, mulţumesc, Petra, Ioana şi întreaga echipă, pentru că m-aţi selectat! Ne vedem în curââând! 🙂

 

Gânduri de final

Cred că ceea ce se va petrece între 13 şi 19 martie la Bucureşti va fi una dintre cele mai frumoase şi semnificative experienţe pe care le-am trăit vreodată. 🙂 Sunt nerăbdătoare să iau parte la fenomenul #OWR10, să îi cunosc pe ceilalţi membri ai juriului, apoi să vedem şi să discutăm împreună filmele din cadrul festivalului, iar la final, să acordăm râvnitul premiu. Bineînţeles, abia aştept să vă povestesc şi vouă ulterior cum a fost săptămâna mea în lumea filmului documentar. 🙂 Deci, staţi pe-aproape!

Încălzirea la #OWR10 se face cu spectacolul de teatru, „Calul alb”, duminică, 12 martie, la Centrul de Teatru Educaţional Replika. Mai multe detalii aveţi aici.

Acum mă duc să ţopăi în continuare până duminică, zi în care îmi iau zborul către Capitală. Ne vedem acolo, la #OWR10. 🙂

 

„You never know if you never try…”

Cu bine,

Victoria-cea-fără-frică

P.S.: Da, vin şi Matrioşkele cu mine la Bucureşti. Practic, juriul va fi mai măricel decât de obicei, dar asta rămâne între noi. :))

 

 

 

 


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *