reciclarea

Reciclarea creativă şi lumea prefixului „re-„

Hallo!

Luni am participat la proiecţia filmului documentar Out of Fashion în cadrul clubului de film al CNFB, organizat de Andrada Băleanu şi One World Romania la Şcoală. Faza zilei nu a fost nicidecum faptul că, după vizionarea filmului – adică după ce am văzut CĂ pentru o singură pereche de blugi marca Zara se consumă atâta apă cât ar consuma o familie de patru persoane într-o lună şi atâta electricitate cât ar consuma o maşină de spălat dacă ar funcţiona 24 de ore neîntrerupt şi CĂ hainele care ne ajung nouă în dulap cu eticheta „Zara” sunt, de fapt, produse în Bangladesh, iar la confecţionarea lor contribuie femei plătite cu 8 euro pe lună, în condiţiile în care chiria e 9 euro ( dacă nu aţi văzut filmul, acum e momentul să o faceţi; o să vă şocheze. ) – deci, după vizionarea filmului, atunci când Ioana, reprezentanta One World Romania la Şcoală, ne-a întrebat dacă avem păreri, comentarii legate de film, eu am spus: „Mai bine urmăream filmul pe o plajă de nudişti. Aşa, ne-am fi simţit mai puţin vinovaţi.”, mai în glumă, mai în serios. Nu, faza zilei nu a fost asta. A fost faptul că am înţeles – o dată pentru totdeauna – că sunt făcută să lucrez cu mintea în viaţa asta. Şi nu din voită infatuare, ci din cauză că am două mâini stângi. „Şi amândouă rupte”, ca s-o citez pe mama. :))

 

reciclarea

 

reciclarea

 

reciclarea

După film, Petra şi Ioana de la One World Romania la Şcoală le-au invitat pe Sonia şi pe Anca de la Retro Future, din Bucureşti să organizeze un atelier de reciclare creativă sau upcycling. ( Acesta era chiar conceptul din filmul documentar pe care se bazase designer-ul care – era o ea :)) – voia să revoluţioneze industria modei pentru a salva mediul sau, mă rog, ce a mai rămas din el… )

Şi iată-ne pe toţi adunaţi la un loc, înarmaţi cu aţă şi ace, împreună cu hainele noastre cărora voiam să le dăm o altă viaţă. 🙂

 

reciclarea

 

reciclarea

 

Ei bine, dacă este ceva substanţial ce m-a învăţat reciclarea creativă de luni, acel lucru este că… aş face bine să lucrez cu mintea, şi nu cu mâinile, fiindcă abilităţile mele practice se reduc la a-mi căra paharul cu apă în cameră şi la a-mi aşeza farfuria în maşina de spălat vase. Fără să le sparg, categoric. :)) Da, exact aşa.

Am încercat să cos un aşa-zis buzunar fals. Ce, credeaţi că mi-a ieşit? Nici vorbă! :))

reciclarea

 

M-am străduit să schiţez un cerc pe un tricou, pentru ca ulterior să fie decupat şi… a apărut o clătită :)):

 

reciclarea

 

Şi când m-am văzut aşa pricepută, „mi-am dat demisia” şi am lăsat-o pe Ana să taie. Că poate îmi tăiam degetele… cine ştie? Şi cu ce aş mai fi scris acum? :))

 

reciclarea

 

Eh, dacă n-aş mai fi avut degete, nicio problemă. Aş fi devenit vlogger. :)) Ce, credeaţi că scăpaţi de mine aşa uşor?

Ei bine, cred că despre asta este vorba la mine. Creativitatea mea se manifestă mintal, şi nu practic. Am idei, nu am îndemânare. Şi nu e nimic greşit în asta. Pentru că fiecare dintre noi e special în felul lui, fiecare are talentul şi menirea lui, numai că trebuie să şi le descopere. 🙂

Reciclarea creativă sau upcycling-ul înseamnă atât idei, cât şi îndemânare. Nu doar una sau doar alta, ci ambele, îmbinate armonios. Degeaba vizualizezi pe retina gândurilor tale cum va arăta noua bluză – pe care o vei confecţiona din două rochii vechi, de exemplu – dacă nu eşti în stare să o şi creezi, să o şi aduci pe lume în modul concret. Sau… dacă nu eşti în stare să te înconjori de oameni care pot să o aducă pe lume pentru tine. Oameni cărora le place să meşterească, să coase, să decupeze, să lipească – să îşi plimbe degetele năzdrăvane pe toate materialele şi ţesăturile din lume. Da, cred că asta este reciclarea creativă în definitiv: un contrast de complementare. Contrastul dintre oamenii cu idei şi oamenii cu îndemânare, care, deşi opuşi, se completează perfect. 🙂 Întocmai precum culorile verde şi roşu, combinaţia mea favorită.

 

reciclarea

 

În final, reciclarea noastră creativă a fost şi despre cum ar trebui să fii fashion, în timp ce creezi… fashion. :)) Dovezi, mai jos:

 

reciclarea

 

reciclarea

 

reciclarea

 

reciclarea

 

reciclarea

 

reciclarea

Fotografii realizate de Nicu Lazur

Se pare că viaţa noastră se va baza pe cuvinte care conţin prefixul „re-„: reciclare, refolosire, reamenajare, reconstruire etc. Ştiţi de ce? Pentru că unii dinaintea noastră – şi alţii din timpurile noastre – au fost şi sunt lipsiţi de conştiinţă şi nu au putut şi nu pot înţelege că nicio faptă nu rămâne fără repercusiuni. Dacă dăunezi naturii, natura nu îţi va mai putea fi adăpost. Dacă poluezi apa şi aerul, nu vei mai avea ce să bei şi ce să respiri. Dacă tai copacii, nu vei mai avea sub a cui umbră să te odihneşti. Noi suntem datori să folosim ce avem, să jonglăm cu ceea ce ne-a mai rămas. Adică suntem datori să trăim într-o lume a prefixului „re-„. Şi nu ca „să spălăm păcatele” celor de dinaintea noastră care au distrus ce nu le aparţinea, ci ca să pregătim o lume mai bună pentru cei care vor veni după noi. Faţă de ei suntem datori. Şi cred că aşa se traduce reciclarea creativă. 🙂

Mulţumesc, Andrada, One World Romania la Şcoală, Sonia, Anca şi Mihaela Vasiloi de la Atelier Simpluş! You’re great. 😀

„You never know if you never try…”

Reciclaţi creativ,

Victoria

 

 

 


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *