poveste cu miresme

Poveste cu miresme…

Dragi toţi,

Astăzi sunt gata să vă iau din nou în trăsura mea cu poveşti. 🙂 Depănăm o poveste cu miresme…

Acum mai bine de o lună, în Bucureşti, la Cărtureşti Verona a avut loc un eveniment, pe care nu grandoarea sau măreţia l-au caracterizat, ci delicateţea şi ineditul. Evenimentul a fost o expoziţie olfactivă, o introducere în universul parfumeriei, o călătorie prin toate colţurile înmiresmate ale lumii. 🙂 Pentru că ocazia m-a prins la locul potrivit, am spus „da” esenţelor care te îmbiau să intri şi, fără să îmi dau seama, am început să scriu în mintea mea propria poveste cu miresme. 😀

 

poveste cu miresme

 

poveste cu miresme

 

La început a fost… parfumul. De fapt, e greşit. :)) La început a fost „perfumare”, care, în limba latină, înseamnă „prin fum”, „pe calea fumului”. Parfumul reprezenta, la origini, arderea tămâilor, iar prin fum, oamenii reuşeau să simtă miresmele, deci, să cunoască o altă dimensiune a lumii sau lumea, printr-un alt simţ decât văzul sau auzul.

Ei bine, aşa cum ştim cu toţii, egiptenii au deschis poarta civilizaţiei în multe domenii, aşa că, deloc surprinzător, parfumul a devenit artă în Egiptul Antic  ( şi în Mesopotamia ). Romanii şi perşii au rafinat apoi această nouă artă.

În povestea mea şi-a făcut apariţia şi Tapputi, adică prima femeie chimist a lumii. 🙂 Am primit-o cu braţele deschise şi am alăturat-o şirului de femei care mă inspiră.

 

poveste cu miresme

 

Apoi, mi-am imaginat că sunt un parfumier egiptean de demult şi am căutat câteva sticluţe în care să-mi pun licorile…

 

poveste cu miresme

 

Uşor, uşor m-am teleportat ( staţi, te poţi teleporta uşor? :)) ) în zona citricelor, care a reprezentat o nouă treaptă pe scara parfumeriei mondiale.

 

poveste cu miresme

 

A mea poveste cu miresme se scrie acum în Florenţa secolului al XIII – lea şi, mai precis, în cea de-a doua jumătate a sa, când oamenii locului au suferit şi au murit din cauza ciumei. Căutând o soluţie, călugării dominicani din mănăstirea Santa Maria Novella au creat Aqua di rosa, o apă de trandafiri cu proprietăţi vindecătoare. 🙂

În această lume a miresmelor, timpul se scurge mult mai repede, aşa că galopăm şi noi spre secolul al XIV – lea, când s-a creat primul parfum pe bază de alcool din lume, Eau de Hongrie. Pentru cine? Pentru regina Elisabeta a Ungariei.

 

poveste cu miresme

 

Pentru că sunt destul de nerăbdătoare, nu am mai aşteptat şi am fugit în secolul al XVI – lea, mai exact în anul 1574, atunci când Caterina di Medici s-a căsătorit cu regele Henri al II – lea al Franţei. Aşa cum ştiţi, ea venea din Italia – care devenise un reper al parfumeriei în Europa, datorită negoţului maritim şi ingredientelor aduse din ţări exotice. Tot de-acolo şi-a adus şi parfumierul, care a cultivat o sumedenie de flori şi plante medicinale, transformând astfel Franţa într-un centru al rafinamentului olfactiv, aşa cum este şi astăzi. 🙂

Înainte de a ne stabili în Franţa, facem o scurtă vizită în Cehia:

 

poveste cu miresme

 

Iar acum revenim în ţara rafinamentului olfactiv, la povestea parfumierului Caterinei di Medici, care a devenit povestea modei şi a parfumului însuşi.

 

poveste cu miresme

 

Fiindcă suntem în Franţa, zic că se cuvine să trecem pe la mademoiselle Chanel, de la care aflăm că celebrul Chanel No. 5 a fost creat de un parfumier rus, Ernest Beaux. Istoria surprinde, nu?

 

poveste cu miresme

 

Suntem tot în 1921. Un designer de modă englez stabilit la Paris, Edward Molyneux, şi-ar fi creat parfumul, Le Numéro Cinq, fiind curios să vadă care dintre cele două ( al lui sau al lui Chanel ) va deveni mai celebru şi mai popular. Aşa se spune, cel puţin. Cert este însă că parfumul său şi-a schimbat numele în Connu, iar producţia a fost întreruptă la sfârşitul anilor ’60.

 

poveste cu miresme

 

Opt ani mai târziu, în 1929, Jean Patou ne predă o lecţie de curaj aproape nebunesc, cu ajutorul parfumului său, Joy, pe care l-a purtat şi Grace Kelly.

 

poveste cu miresme

 

Iar acum ne întoarcem treptat în timpurile noastre şi păşim pe urmele unor femei celebre şi pe cele ale parfumurilor lor:

 

poveste cu miresme

 

poveste cu miresme

 

Dacă vreţi să vedeţi cât de departe poate merge imaginaţia maeştrilor parfumieri, vă prezint Bibliothèque Byredo, o ediţie limitată de Eau de Parfum. Aşa cum intuiţi din denumire, bibliotecile au reprezentat sursa de inspiraţie a acestei compoziţii, mirosul de hârtiei fiind redat prin note de piersici, prune şi vanilie – toate acestea gravitând în jurul plantei patchouli, care face parte din familia mentei.

 

poveste cu miresme

 

poveste cu miresme

 

Şi dacă tot am căzut de comun acord că Franţa e nucleul universului înmiresmat, nu pot să închei altfel decât cu o fotografie care să ne reamintească de câmpiile violet din Provence:

 

poveste cu miresme

 

Cred că această poveste cu miresme nu este atât despre a simţi la propriu esenţele despre care am tot pomenit, cât mai mult despre a ne imagina aceste arome şi mirosuri de vis. Iar asta îmi spune un singur lucru: imaginaţia e o unealtă foarte deşteaptă a noastră, a oamenilor. Folosiţi-o cu încredere! 😉

 

„You never know if you never try…”

La revedere,

Victoria-cea-înmiresmată

 

 

 

 


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *