Oameni frumoşi – Florin Belega

Bună tuturor!

Ştiţi deja că scriu despre frumuseţe, sub toate formele ei, aşa că m-am gândit că ar fi cazul să vorbesc puţin şi despre frumuseţea pe care o descopăr în oameni, căci despre asta nu am vorbit aproape niciodată. Cu acest articol aş vrea să pun bazele unei noi secţiuni pe blogul meu, şi anume, Oameni frumoşi. Ei bine, omul nostru frumos de astăzi este Florin Belega.

Florin este unul dintre cei mai apreciaţi şi îndrăgiţi fotografi din Craiova, iar ceea ce am observat eu din munca sa, de-a lungul timpului m-a făcut să cred că este un adevărat artist, unul dintre acele spirite sensibile şi creative, care poate transforma orice imagine pe care o percepe ochiul într-o piesă de artă pe care să o perceapă sufletul. 🙂

 

oameni frumosi florin belega foto

 

Pentru că eu ador pozele – aşa cum am declarat de nenumărate ori – şi pentru că îmi place ceea ce face el, l-am invitat să îmi acorde un interviu, pentru ca fiecare dintre voi să îl cunoască aşa cum poate nu a făcut-o niciodată: prin intermediul gândurilor şi al cuvintelor lui, nu al fotografiilor. 😉

 

Victoria: În prezent există foarte mulţi fotografi şi iubitori de fotografie, iubitori ai vizualului, carevasăzică. Tot mai mulţi oameni încep să aprecieze frumuseţea din jurul lor prin fotografii. Ce te-a făcut pe tine să obţii succesul de care te bucuri acum şi să fii cu un pas în faţa celorlalţi?

Florin: Aşa este, apar tot mai mulţi oameni pasionaţi de fotografie, iar acesta-i un lucru foarte bun. Chiar mă bucur să văd asta, cred că Internetul are o mare influenţă asupra oamenilor din ziua de azi. Platformele de socializare actuale ne îndeamnă să promovăm tot ceea ce este frumos în jurul nostru, de la oameni, locaţii, natură, etc. Cred că este mai mult o concurenţă de imagine a fiecărei persoane, toţi vrem să ne evidenţiem pozitiv. Succesul vine de la prima persoană care te apreciază şi respectă; în cazul meu, succesul a venit cu ajutorul părinţilor.

 

oameni frumosi florin belega tata

 

Au fost şi momente în care am fost contrariat în deciziile mele, dar am mers mai departe cu bune şi cu rele. Am început totul aproape de la zero, cred că asta m-a făcut să obţin oarecum succes. Mi-a plăcut tot timpul să fiu creativ, să fac ceva diferit. Ideea asta m-a motivat extrem de mult şi a început treptat să-mi placă mult ceea ce făceam. Când eram mai mic, eram foarte sensibil, orice vorbă mă atingea şi o puneam la suflet, poate, aşa, mulţi şi-au bătut joc de mine. Dar probabil că vorba pe care o tot repetam eu, „Lasă că mă fac eu mare”, şi-a atins obiectivul. 🙂 Încă sunt mic în viziunea mea, chiar foarte mic, mai am foarte multe de învăţat şi mai sunt mulţi oameni pe care trebuie să îi ascult. Nu vreau să-mi dau cu părerea despre nivelul la care am ajuns. Doar ştiu că mulţi sunt peste mine, dar cred în progres şi aşa o să cresc.

oameni frumosi florin belega fashion foto

 

Victoria: Îţi place să fotografiezi peisaje sau portrete? Ce simţi când pozezi natura şi ce simţi când oamenii sunt în faţa camerei tale foto?

Florin: Îmi plac ambele în aceeaşi măsură. Cred că am început prima dată cu fotografia de portret, când o pozam pe mama, familia, prietenii. Da, „pozam”, nu le pot numi pe acelea „fotografii”, pur şi simplu mă fascina aparatul, pe atunci era o râşniţă cu geam, dar m-a ajutat. Cred că fotografia de portret transmite cel mai mult starea subiectului, asta simt când fotografiez o persoană. Am avut multe şedinţe în care, după 10-15 minute, modelul şi-a intrat în rol: ajungea supărat sau stresat dintr-un anumit motiv, expresia lui era cu totul alta, trebuia eu să schimb asta cumva, pentru că nu îmi plăcea. Comunicarea este aur! Când oamenii sunt în faţa camerei mele, ştiu că trebuie să stabilesc o conexiune. Şi nu vreau să pară altfel decât sunt în fotografii, vreau să fie ei. Eu doar vreau să influenţez pozitiv starea şi emoţia lor, dar ei să rămână naturali. Asta îmi place foarte tare.

 

oameni frumosi foto

 

Cât despre natură… Ea m-a făcut să călătoresc mai mult şi am văzut de la peisaje încărcate de culoare, la nori negri şi supăraţi şi până la altitudini de 2500 m, cu o dronă buşită, din noroc, în zăpadă. Cred că se vede că îmi place natura :)).

 

peisaj-foto

 

peisaj-foto-2

 

Victoria: Cum arată fotografia ideală pentru tine? Şi ce calităţi crezi că ar trebui să aibă un fotograf bun?

Florin: Fotografia ideală pentru mine poate să fie imortalizată şi cu un smartphone, nu contează calitatea, ideea este cea mai valoroasă într-o fotografie. O încadrare bună, compoziţie, subiect şi ai tot ce-ţi trebuie. Poate vrei să surprinzi ceva pe moment, acolo mai ţine şi de noroc, nu se întâmplă toate cum vrei tu. Ai întrebat de calităţi… Fotografia se poate învăţa într-un timp relativ mic şi cred că orice atracţie înspre artă ( chiar şi înspre muzică ) te poate ajuta în acest domeniu. Eu am început cu desenul de la vârsta de 5-6 ani şi până am descoperit aparatul foto, credeam că asta o să fac în viaţă. :)) M-a ajutat enorm, se completează extrem de frumos desenul cu fotografia, dar cred că cea mai importantă calitate pe care trebuie să o ai în fotografie este perseverenţa.

 

oameni frumosi florin belega

 

 

Victoria: Orice artist, indiferent de domeniul lui, e creativ, pentru că, până la urmă, arta înseamnă creaţie. Cât la sută din ceea ce faci tu este creativitate şi cât la sută este muncă?

Florin: Ar fi greu să spun în procente, dar cred că mă aflu undeva la 50-50. Într-adevăr, sunt momente în care trebuie să pierd nopţi ca să termin un proiect, dar sunt şi momente în care lucrez foarte rapid şi concis. Nu sunt robot şi încerc să păstrez această plăcere de lucru – mă linişteşte şi gândesc mult mai lucid. Amândouă sunt de luat în calcul, munca fără creativitate nu dezvoltă nimic, poate doar menţine. Creativitatea fără muncă doar te stagnează în ceea ce faci. Deci, amândouă sunt importante şi fiecare are rolul ei. Mie îmi place să spun că am muncit. Adică, poţi să fii cel mai creativ om de pe Pământ, dacă nu pui în practică şi nu munceşti, degeaba…

 

oameni frumosi copii foto

 

Victoria: Cum ţi s-a părut ideea Mihaelei Noroc, iniţiatoarea proiectului „The Atlas of Beauty”? Şi ce proiecte ai tu pentru viitor?

Florin: Nu auzisem de Mihaela până în momentul de faţă, chiar îţi mulţumesc că mi-ai zis! Face o treabă bună, mi se pare un proiect cu punctul pe „I”, mai ales că sunt foarte puţine proiecte în România de acest fel. Mi-ar face plăcere să mă ocup în viitorul apropiat de un proiect de asemenea amploare. Momentan nu pot să-mi fac mari planuri, dar am ceva idei. Cu paşi mici, cu siguranţă o să ajung acolo. Primul proiect de fotografie din România l-am văzut la Marta Popescu şi mi-a plăcut. O încurajez să continue pe aceeaşi idee. Mie îmi place să surprind lumea. Următoarele proiecte pe care o să le încep vor fi în anul 2017. Aş avea mai multe de spus, dar intenţionez să ţin totul secret. :)) Îţi mulţumesc pentru acest interviu. 🙂

 

oameni frumosi florin belega

 

 

Pe Florin Belega îl găsiţi aici, dar îl puteţi urmări şi aici sau aici. 🙂

Descoperiţi şi voi frumuseţea din oameni. Şi împărtăşiţi-o.

 

„You never know if you never try…”

Pe mâine,

Victoria

 

 

 

 


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *