limitarea libertății

Limitarea libertății

Libertatea trebuie să aibă limite. Fără ele, libertatea ( şi autoconservarea noastră, a oamenilor ) ar fi anihilată. Dacă nu am trasa granițe între care libertatea poate să respire, ea nu ar mai putea respira în fapt deloc, tocmai acele granițe îi asigură, altfel spus, putința de a respira.

Cum se întâmplă aceasta? Imaginați-vă o situație în care cineva ar dispune de o libertate nelimitată asupra altcuiva. Ce s-ar putea petrece cu cea de-a doua persoană? Exact, şi-ar putea pierde libertatea şi chiar mai mult decât atât: viața. Totuşi, „libertate nelimitată” nu pare a fi cea mai clară sintagmă în acest context, fiindcă până şi aici, libertatea are limitele ei, dar impuse de forța fizică, de pildă.

Astfel, se cuvine să revin şi să aduc o modificare: libertatea trebuie să aibă limite trasate de rațiune. Rațiunea e cea care trebuie să direcționeze libertatea şi să îi creioneze un perimetru în cadrul căruia să-şi asigure, în primul rând, existența. Fiindcă rațiunea ne poate oferi un control asupra noastră, indicându-ne drumul pe care ar trebui să-l parcurgem şi dăruindu-ne un echilibru al mersului pe acest drum.

Plecând de la limitarea de către rațiune a libertății, am putea face o paralelă la limitarea de către rațiune a… toleranței. Căci toleranța nelimitată ( rațional ) duce la propria moarte, tocmai prin acceptarea intoleranței, după cum ne dă de înțeles Karl Popper. E ca şi cum organismul nostru ar accepta o bacterie ( intoleranța ) – fiindcă e tolerant cu ceea ce primeşte din jur – însă bacteria l-ar devora puțin câte puțin până când nu ar mai rămâne nimic din el. Dacă limitele toleranței ne sunt dictate de rațiune, vom vedea că nu trebuie tolerat ceea ce nu e dispus să tolereze, ceea ce de multe ori profită de toleranță tocmai pentru a-şi face intrarea în scenă şi pentru a trage apoi cortina. Să nu uităm că odată, cortina a fost „de fier”.


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *