mesajul foto jocuri olimpice

De ce cred în mesajul de la Jocurile Olimpice?

Hei, lume!

Aţi văzut deschiderea de la Jocurile Olimpice? Eu am urmărit-o, dar nu în întregime ( am fost mult prea somnoroasă ca să pot rezista până la final ). Oricum, mi-a plăcut ce am văzut, atât cât am văzut. Mi-am dat seama că brazilienii, în ciuda spiritului lor departe de a face casă bună cu munca şi rigoarea, au reuşit să se organizeze exemplar. Şi ne-au oferit un spectacol inedit, demn de deschiderea Jocurilor Olimpice de vară din 2016. Bravo lor! 🙂

Ei bine, unul dintre mesajele pe care Brazilia a vrut să le transmită prin deschiderea Jocurilor Olimpice a fost ideea de a salva planeta de la distrugerile pe care… tot noi i le-am produs. S-a evidenţiat faptul că nu mai este suficient să nu mai facem rău naturii, ci ar trebui să începem să o vindecăm, să o îngrijim; fapt cu care sunt totalmente de acord! În orice caz, cred că Brazilia a fost cea mai în măsură să transmită acest mesaj. De ce? Pentru că numele Braziliei vine de la numele unei esenţe de lemn ( „pau-brasil”, în portugheză ) şi pentru că Brazilia este ţara cu cea mai mare pădure tropicală din lume. 🙂

 

mesajul Jocurile Olimpice

 

Mi-a plăcut la nebunie imaginea cu cele cinci cercuri olimpice care nu şi-au mai păstrat culorile tradiţionale şi s-au prezentat… verzi pe stadionul Maracanã. Nu, nu vă grăbiţi să spuneţi că mi-a plăcut asta doar pentru că verde e culoarea mea preferată! :)) Mi-a plăcut, fiindcă va rămâne o imagine memorabilă; sunt convinsă că s-a întipărit în minţile tuturor oamenilor care au văzut-o; şi, poate, îi va face pe toţi să se gândească de două ori înainte de a arunca un ambalaj pe jos, înainte de a merge cu maşina pe o distanţă pe care puteau merge cu bicicleta, înainte de a mai contribui fie şi numai cu o hârtiuţă la distrugerea Pământului.

În cele mai multe dintre cazuri, oamenii iau totul de-a gata. Totul. Şi e absolut greşit, v-am mai spus. Cel puţin, eu cred că este greşit. Nu putem să considerăm că, dacă ni s-a dat această extraordinară natură, fără ca noi să fi făcut ceva în schimb, putem să facem ce vrem cu ea. Nu, nu putem! Ar trebui să învăţăm de la natură – de la toţi copacii, toate florile, toate animalele – să trăim în armonie cu ea. Şi nu să rupem flori, să tăiem copaci, să ducem animale la zoo, ca şi cum acestea ar fi cele mai fireşti lucruri din lume. Pentru că nu sunt… Doar concepţia noastră bolnavă ne spune că sunt.

 

mesajul de la Jocurile Olimpice

 

Şi nu e în regulă nici să avem o atitudine pasivă. Nu e cea mai bună decizie să stăm acolo fără să facem nimic şi să ne punem o pereche de ochelari „fermecaţi”, prin care să vedem lumea şi acţiunile ei „necurate” în roz.

 

anigif2

 

Căci sunt departe de a fi roz şi, din păcate, sunt departe de a fi… verzi, adică aşa cum ar trebui să fie.

Poate în contextul prezent pare o nebunie să spun că eu chiar cred în mesajul transmis de Brazilia la deschiderea Jocurilor Olimpice, în mesajul eco, aşa cum a fost el amintit în presă. Dar totuşi cred. Aţi putea spune că sunt o fantezistă, o visătoare, o irealistă. Nu-mi pasă. Eu cred. De ce?

 

mesajul foto

 

Pe de-o parte, tind să cred că într-o bună zi, oamenii nu vor mai alerga după bunuri materiale. Tind să cred că până atunci, vor fi înţeles că fericirea nu izvorăşte din lucruri scumpe, după cum s-a dovedit deja şi în acest studiu. Poţi fi fericit cu puţin, dar nu poţi fi fericit dacă nu eşti în armonie cu tot ce te înconjoară. Evident, nu?

 

mesajul jocurilor olimpice foto

 

Pe de altă parte, îmi imaginez că se va face, pe viitor, mai multă educaţie ecologică şi nu neapărat mai multă, dar într-o manieră mai serioasă. Nu e o scuză că nu se vorbeşte suficient despre asta la şcoală. Oamenii ar trebui să ia parte, pe cont propriu, la cursuri privind domeniul ăsta şi să se implice în activităţi care au ca scop protecţia mediului înconjurător şi salvarea lui. Şi tocmai datorită acestor surse de educaţie informală, îmi imaginez că, în viitor, şcoala va prelua şi ea, mult mai riguros, aceste proiecte. Iar atunci nu vom mai avea nicio scuză! #letsprayforthebest

Nu în ultimul rând, a doua cea mai mare frică din lume este frica de moarte. ( prima este frica de a vorbi în public ) Şi cum cei mai mulţi se tem de moarte, cred că tocmai din acest motiv vor ajunge să conştientizeze că poluând, defrişând sau făcându-se că închid ochii la toate acestea, se îndreaptă încet, dar sigur către temerea lor. Carevasăzică, probabil oamenii se vor opri, măcar în al douăsprezecelea ceas, de la a nimici natura, căci se vor teme să nu şi-o facă cu mâna lor. Măcar asta să ne dea de gândit!

Pentru cei mai responsabili şi înţelegători dintre noi, această imagine ar trebui să fie suficientă în încercările noastre de a ne opri de la distrugerea Pământului – care, până la urmă, ar însemna distrugerea singurei frumuseţi pe care am cunoscut-o cu adevărat:

 

the sky mesajul foto

 

Dar noi ce facem? Dăm cu piciorul frumuseţii naturii, apoi ne luăm „jucăriile” şi plecăm…

 

anigif1 mesajul

 

… Ca după o vreme să ne întrebăm, revoltaţi şi indignaţi, cum de s-a ajuns la atâta poluare şi unde s-au dus toţi copacii noştri…

 

mesajul foto

 

Suntem primitivi, din aceste puncte de vedere, dacă mă întrebaţi pe mine. Suntem inconştienţi şi dăunători. Probabil omul e cel mai mare distrugător din toate timpurile şi cel mai mare rău cu care s-a confruntat planeta noastră. ( căci, dacă ar fi distrus-o un meteorit, măcar s-ar fi petrecut fulgerător şi gata! Dar noi o omorâm încet şi producem o durere mai mare, interminabilă… ) Suntem spălaţi pe creier. Nu avem habar de armonie şi de o existenţă frumoasă.

Dar hai să nu mai fim aşa! Să nu mai fim dăunători, inconştienţi şi primitivi. Hai să readucem verdele unde am pus griul. Hai să învăţăm cum să trăim frumos şi în armonie cu mediul. Pentru că eu cred în mesajul de la Jocurile Olimpice.

Mulţumesc, Brazilia, pentru că ai transmis acest mesaj! Tocmai ai arătat lumii întregi că speranţa nu e încă pierdută. 🙂 Btw, verde e culoarea speranţei. 😉

 

„You never know if you never try…”

Stay strong & Save the world,

Victoria

 

 

 


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *