FSF_2160-1

Ce şi cum spunem…

 

     Ştiaţi că cei mai mulţi oameni nu se tem de moarte, ci de a vorbi în public? Conform ultimelor studii, cea mai răspândită frică la nivel mondial este cea de a ţine un monolog în faţa unei mulţimi. Şi asta am aflat-o acum ceva timp, la un curs de training personal.
        De ce resping oamenii ideea de a se adresa liber unui număr însemnat de persoane? Pentru că, de fapt, nu vor să fie motivul râsului acelor persoane. Se tem, pur şi simplu, că se va râde de ei, că vor constitui impulsul unei porţii de râs.
       Şi acum, marea întrebare… Cum să ţinem un discurs fără să oferim publicului ocazia de a se amuza pe seama celor spuse de noi?
      Ei bine, ultimul discurs pe care l-am ţinut eu a fost acum mai bine de o lună, la banchetul care a încheiat anii de gimnaziu:

     Ignoraţi aparenţele! ( nu mă strâmbam, nu încercam să amuz pe nimeni, chiar dacă, poate, mi-a ieşit… :)) )
       Aşadar, ce şi cum spunem:

  •  mai întâi, trebuie să captaţi atenţia publicului vostru; începeţi monologul într-un mod misterios, amuzant, însă nicidecum într-unul obişnuit, banal
  •  priviţi-i pe cei care vă privesc; uitaţi-vă în ochii lor ca şi cum aţi vorbi cu fiecare în parte; în felul acesta, veţi reuşi să vă stăpâniţi emoţiile şi să vă obişnuiţi cu oamenii care vă ascultă ( în plus, pentru „Little Ladies”, acesta este un mod de a vă promova, poate, machiajul… 😀 )
  • gesticulaţi, dacă simţiţi nevoia; aşa veţi afişa o imagine naturală, iar cei din public se vor lăsa convinşi mai uşor de ceea ce le spuneţi
  • încercaţi să daţi o formă atractivă discursului şi să nu adoptaţi un ton plictisitor ( pe alocuri, puteţi deveni spontani şi puteţi face afirmaţii comice sau, de ce nu?, puteţi face… linişte în   sală )
  • nu vorbiţi prea încet, dar nici prea tare, fiindcă nu vreţi să vă deranjaţi ascultătorii, nu?
  • iar restul ( privitor la conţinutul ideatic al discursului ) trebuie să fie creaţia voastră, deci să se bucure de originalitate, autenticitate şi sinceritate; să vină din suflet, adică… doar aşa vă puteţi câştiga publicul.

       Necesară este atitudinea. Dacă aveţi una potrivită, atunci sigur nu veţi permite publicului să vă trateze… neserios.
      So, be a Lady with attitude! ( or a Gentleman… :)) ) Chiar şi atunci când ţineţi un discurs!
„You never know if you never try…”
 

 

Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *