autenticitatea

Autenticitatea – esenţa noastră

Bună seară, doamnelor şi domnilor!

Am decis să aduc vorba în acest articol nu despre sursele ( exterioare ) din care ne putem lua inspiraţia, ci despre acea unică sursă interioară pe care o uităm cel mai adesea: noi înşine.

Îmi place să spun că parcă astăzi, oamenii nu mai „coboară” în ei înşişi. Nu se mai încumetă să facă o călătorie spre sinele lor, spre cel care stă pitit acolo, înăuntru şi care reprezintă nucleul fiinţei lor. Cu alte cuvinte, am impresia că oamenii zilelor noastre nu mai caută să se cunoască pe ei, să îşi dezvelească eul de orice impuritate. M-aţi putea întreba intrigaţi de unde am tras această concluzie. Răspunsul e simplu: am observat că cei mai mulţi seamănă teribil de mult unii cu alţii. De pildă, azi am trecut pe lângă un grup de băieţi care păreau că poartă aceleaşi haine, dar în culori uşor diferite, parcă aveau aceeaşi tunsoare, doar nuanţele părului se puteau distinge, aveau acelaşi mers şi aceleaşi gesturi, încât m-am trezit întrebându-mă dacă nu cumva clonarea a avut loc în masă… Bineînţeles că acesta nu a fost singurul exemplu care m-a dus la afirmaţiile mele de mai sus. Din păcate, mă lovesc zilnic de astfel de persoane, aşa încât mi-am permis să spun ce tocmai am spus pe baza unei experienţe mai îndelungate şi a unor analizări pe care le-am făcut cu mintea mea. ( da, ocazional mi se întâmplă să mai şi gândesc, ce surpriză! :)) )

Mergând mai departe, ridic următoarea întrebare: cum poţi să ştii care e esenţa ta, nucleu fiinţei tale, dacă nu încerci să te cunoşti pe tine însuţi, să dai ochii cu acela care se ascunde în interiorul tău şi care e, de fapt, reala ta versiune? Vreau să spun că, exact din cauză că unii oameni nu mai tind spre autocunoaştere, ratează autenticitatea, pentru că nu înţeleg ce le compune fiinţa, cine sunt, ce vor să facă, ce vor să devină. Şi tocmai autenticitatea e subiectul articolului meu de azi. 🙂

 

autenticitatea

 

 

Dacă urmărim firul etimologic al cuvântului autenticitate, vom vedea că provine din grecescul authentikós, care însemna, la origini, „veritabil”, „original”, „natural”. Nu aş vrea să spun că autenticitatea înseamnă o naturaleţe brută ( dacă nu vorbesc pleonastic :)) ), ci mai degrabă, că ea semnifică respectarea naturaleţii tale, fără să înlăture rafinarea ei. Pentru mine, autentic nu poate fi un om necultivat, needucat, cât mai apropiat de starea de natură, ci un om educat în conformitate cu esenţa sa, cu predilecţia sau înclinaţia sa naturală. Dacă dintotdeauna am manifestat o atracţie inexplicabilă pentru culoarea verde şi pentru eleganţă, acum, că am reuşit să le combin, pot spune că mi-am format o imagine autentică 😀 :

 

autenticitatea

 

Evident, cei care se străduiesc să atingă ceva incompatibil cu spiritul lor – în cea mai pură formă a sa – nu sunt deloc autentici, doar fiindcă se străduiesc. Aş îndrăzni să declar să autenticitatea nu presupune efort ( prin „efort” înţelegând aici încercări insistente, soldate poate cu eşecuri şi repetate apoi ), ci disciplină şi analiză, introspecţie şi, în acelaşi timp, aventură în miezul lumii. Pe de-o parte, e necesar să ne întrebăm pur şi simplu ce preferinţe avem, ce dorinţe am dezvoltat de-a lungul timpului, cum ne imaginăm viitorul şi cum ne interpretăm trecutul, ce cărţi, filme, piese de teatru şi ce fel de muzică ne atrage, dar aceste interogaţii rostite în mintea noastră nu ajung, pentru ca noi să ajungem la autenticitate. La fel de necesar este să experimentăm diverse lucruri în societate, să petrecem timpul în moduri diferite, cu oameni diferiţi până când simţim că suntem stăpâni pe propriile gusturi şi alegeri.

 

autenticitatea

 

La unii dintre noi, drumul autenticităţii este mai labirintic, la alţii este mai simplu, dar important este să nu ne oprim din a desfăşura acest proces niciodată. Cred că întreaga viaţă trebuie trăită sub lupa esenţei din noi, fiindcă mai devreme sau mai târziu, dacă „ne costumăm” în altcineva, vom resimţi goluri în adâncul nostru, în ciuda tuturor eforturilor pe care le-am făcut ca să ajungem unde am ajuns. Şi asta din simplul motiv că acela nu este locul nostru. Dacă am simţit că s-a întâmplat aşa, cel mai inspirat lucru pe care îl putem face mai departe este să ne retragem politicos şi să continuăm căutarea versiunii noastre reale.

 

autenticitatea

 

autenticitatea

 

Nu pot să vă dau o reţetă pentru autenticitate, întrucât asta ar fi împotriva semnificaţiei termenului. Căutarea şi descoperirea ei treptată este un parcurs individual pe care se cuvine să-l facă oricine e interesat să trăiască o viaţă asumată, la timpul căreia – şi la finalul ei – să se simtă şi să ştie că este împlinit. Fiindcă de acest lucru vă pot asigura: autenticitatea fiecăruia dintre noi aduce cu sine o eliberare, o descătuşare de visurile nepotrivite, de dorinţele care nu ne-au aparţinut, de fapt, niciodată, de oamenii cu care nu am rezonat, ci doar ne-am închipuit că ar fi fost aşa. Atunci când vom coborî suficient de adânc înăuntrul fiinţei noastre ( şi oare cât este „suficient de adânc”? ), ne vom afla şi menirea în lumea asta. Şi vom zâmbi cu seninătate, fiindcă vom fi reuşit să trecem prin toate etapele acestui proces de căutare şi găsire. Proces care, poate, nu se termină decât odată cu noi…

 

autenticitatea

 

autenticitatea

 

Lăsaţi-vă inspiraţi, dar nu uitaţi nici de călătoria spre interiorul vostru. Primiţi de la fiecare om, carte, melodie, pictură, vacanţă ceea ce intuiţi că rezonează cu esenţa voastră. Nu ignoraţi ceea ce nu vi se potriveşte, ci străduiţi-vă să vedeţi de ce nu vi se potriveşte. Îmi dau seama că nu e deloc simplu să fii autentic, tocmai fiindcă e atât de dificil să te cunoşti pe tine, dar în ciuda greutăţii, eu cred că merită să încercaţi măcar. 🙂 Astfel, vă acordaţi vouă prima şansă reală la fericire.

 

autenticitatea

Fotografii realizate de Ana Popa

Eu sunt ultima frunză verde dintr-o coroană de frunze arămii şi asta e magia mea. A voastră care-i? 🙂

„You never know if you never try…”

Fiţi cine sunteţi,

Victoria-the-last-green-leaf

 


Împărtăşeşte frumuseţea...
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *